woensdag 19 januari 2011

kijkavonden

kijkavonden zijn eigenlijk gewoon vleeskeuringen. Je hebt 10 tot 15 minuten de tijd om jezelf het best te presenteren als dat leuke, sociale, nette en vooral perfecte nieuwe huisgenootje waar ze naar op zoek zijn. Maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen in zo'n korte tijd. Het is moeilijk om op zo'n moment jezelf te laten zien want eigenlijk wil je alleen maar goed over komen. Dus doe je de avond van te voren maar weer eens een maskertje op en lak je je nagels want wie weet zoeken ze iemand die goed bezig is met z'n uiterlijk. Je zoekt je leukste outfit uit waarin je het best naar voren komt je maakt je net iets te dik op en oefent in je hoofd alvast wat je gaat zeggen. Je zult altijd zien dat het net een halfuur voor de kijkavond begint kei hard gaat regenen zodat je als een verzopen kat voor de deur staat met je make-up uitgesmeerd over je wangen zeer prettig. De deur wordt meestal open gedaan door de meest lekkere jongen die in dat huis woont dat scheelt ook wel want dan ben je daar in ieder geval op voorbereid. Je krijgt een rondleiding door het huis en zegt de hele tijd oh prima, klein maar fijn, wat gezellig ingericht!, het lijkt eigenlijk nog best groot. En dan zie je de kamer waarvoor je komt. Je kunt het best een lege kamer voor je krijgen want dan kun je meteen in je hoofd gaan kijken hoe je het in zou gaan richting. Of de kamer is al ingericht en dan zie je meteen dat je het waarschijnlijk precies hetzelfde zou gaan doen. Hierna kan het twee kanten op..
of je ziet jezelf al helemaal in die kamer zitten of je hebt direct door dit gaat hem niet worden. Dit heeft ook invloed op het gesprek dat gaat volgen..
Je komt meestal beneden terecht in een woonkamer of in de grootste kamer waar de andere huisgenootjes al lekker op de bank zitten in een kring en naar de tv zitten te staren. Als je binnen komt schud je iedereen even de hand en stel je je overdreven vrolijk voor. Meestal hebben ze een kruk midden in de halve cirkel staan zodat ze je allemaal aan kunnen staren. Met een beetje pech blijven ze zelfs nog stil en kijken ze je aan van begin eens wat te zeggen.. doen ze dat niet dan krijg je de vraag vertel eens wat over jezelf..
Na dit al meerdere keren gedaan te hebben heb je ondertussen een riedeltje in je hoofd zitten die je elke keer weer op dreunt met een beetje geluk stellen ze hierna wat standaard vragen als wat voor sporten doe je dan? of hoe ben je daar terecht gekomen? of waar woon je nu? dan kun je je meest vlotte babbel mooi weer opzetten en veel gaan praten valt er weer een stilte dan kun je geïnteresseerd doen naar hun wat voor studies doen jullie dan? begin daar over te praten want daarmee stel je ook hun op hun gemak. Het is ook van belang dat je vraagt naar de basis dingen is er internet? is er een wasmachine? hebben jullie een schoonmaak rooster? en spreken jullie als huisgenootjes wel eens wat af? probeer vooral het gesprek gaande te houden tot de volgende persoon komt. Laat je te veel ongemakkelijke stiltes vallen dan kun je het alweer vergeten je kunt t ook vergeten als je net zo jong bent als mij en ze vragen naar je leeftijd want een 18 jarige is ook wel heeeeel jong hoor of je nu bijna 19 word of niet. Rond het gesprek vrolijk af en zeg vooral iets van tot ziens of ik hoor nog van jullie of iets in die richting. Als je eenmaal buiten staat kun je eindelijk weer rustig ademhalen en heel hard duimen dat ze jou om twaalf uur bellen dat je de kamer hebt..
Hoe vaak je het ook doet het blijft een nachtmerrie die kijkavonden..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten