donderdag 4 september 2014

Relatie status

Het is grappig om te zien wat voor invloed een relatie status op facebook heeft op je sociale netwerk.
Persoonlijk hecht ik er niet super veel waarde aan. Een van mijn beste vrienden zei ooit: 'Alles kan kapot', en hoewel dat op de meeste mensen erg negatief zal over komen is dat wel een van mijn motto's geworden. Simpelweg omdat het aangeeft dat niets voor altijd is en stiekem brengt dat toch een sprankje hoop.
Het hebben van een relatie is leuk, je hebt een maatje gevonden waarbij je je goed voelt en je hebt iemand waarop je (over t algemeen) kunt bouwen, iemand die begaan met je is en waarmee je leuke dingen doet.  Na een half jaar of langer fijne momentjes samen beleven kom je op een punt waarbij je deze band wilt delen met je omgeving.  Je hebt het fijn met iemand en je wil dat graag delen met je omgeving. 
Dit was ook al voor de hele Facebook hype het geval alleen nam je dan je maatje mee naar vrienden en familie om dit geluk te delen in plaats van een relatie status op facebook waarbij jullie meest oncharmante foto's samen aan de wereld worden gepresenteerd met een officiële datum waar mensen met 1 klik op de muis kunnen aangeven dat ze het leuk vinden door op like te klikken. 
Het systeem is wel handig want op deze manier kun je iedereen in een keer inlichten, zonder dat mensen zich gepasseerd voelen doordat ze het later horen en zelfs de mensen die je voor je gevoel al honderd jaar niet meer hebt gesproken zijn binnen een paar minuten op de hoogte.
Waar ik alleen tegenaan loop zijn de gevolgen.  Doordat je het openbaar maakt op facebook, stel je je ook open voor meningen van anderen. Je krijgt zo'n dertig geluks wensen, tachtig likes en een aantal mensen die je in een privé bericht duidelijk maken dat je een enorme fout maakt.  Nu zou je kunnen zeggen die privé berichtjes zijn kwetsend, maar persoonlijk waardeer ik het enorm aangezien mensen blijkbaar dusdanig begaan met je zijn dat ze hun ongezouten mening durven te geven, chill, respect alles, voor dat soort mensen.
Wat confronterend is zijn de mensen die niet reageren terwijl hun mening wel belangrijk is voor jou. Ergens natuurlijk belachelijk,  want waar heb je t over, t is maar een facebook status.
Toch denkt je hoofd er anders over,  wat zouden zij er van vinden, zouden ze er achter staan of niet en waarom dan? Terwijl je zelf dondersgoed weet dat je Facebook te slecht bij houd om up to date te blijven en er soms ook pas een half jaar later achter komt dat iemand in een relatie zit. Wat overigens niets te maken heeft met desinteresse.
Dan zijn er ook nog de contacten waar je een goed gevoel hebt, die je vrijwel dagelijks spreekt en waarvan je ineens niets meer hoort verder dan een kort en bondig antwoord wanneer je weer contact probeert te leggen. Natuurlijk draait je hoofd dan weer over uren waardoor je conclusies trekt die op je eigen belachelijke fantasieën gebaseerd zijn, zonder enige onderbouw,  typisch. Tot slot heb je de trouwe vrienden die afwachten wat voor relatie dit gaat worden,  verander je in de vriendin die ineens opgeslokt wordt door haar partner en totaal geen interesse meer toont in vrienden of sociale momentjes zonder partner of wordt je de vriendin met onzichtbare partner.
Wanneer je je status veranderd probeer je tegen iedereen zo open en eerlijk mogelijk te zijn in de hoop dat alles gewoon hetzelfde blijft. Toch is mijn conclusie dat hoe hard je t ook probeerd een facebook status 'in een relatie' heeft meer invloed dan je verwacht en alles veranderd. Nog niet eens gesproken over wat in een relatie betekent. In voor en tegenspoed zullen we maar zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten